onsdag 7 december 2011

Mammas Pepparkakor

Härliga och lättbakade pepparkakor!
Jag har gjort om ett gammalt recept efter min mamma lite grann.

Ingredienser:
200 gr smör
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl sirap
2 1/2 dl strösocker
1/2 dl farinsocker
1 1/2 msk mald ingefära
1 1/2 msk mald kanel
1 msk malda nejlikor
ca 11 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

Så här gjorde jag:
1. Lägg sirap socker och smör i en kastrull. Värm tills allt är smält.
2. Tillsätt grädden och kryddorna. Rör om.
3. Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner det i smeten.
4. Tillsätt resten av mjölet, spara lite till utbakning.
5. Arbeta samman degen ordentligt.
6. Låt degen vila i rumstemperatur över natten.



Dagen efter kavlar du ut degen, tjockleken beror på hur stora formar du har och hur tunna du vill ha dina kakor. Under åren har vi bakat både trditionella hjärtan, gubbar, gummor m.m. Men även bilar, båtar, flygplan, älgar och annat skoj. Lägg sedan figurerna på bakplåtspappersklädda plåtar och grädda i 175 grader 7-8 minuter, beroende på storlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar