Ingredienser:
50 gr jäst för söta degar
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
1 1/5 dl socker
1 krm salt
2 tsk nystött kardemumma
ca 14 dl mjöl
Fyllning:
250g Smör
1 dl socker
3/4 dl vaniljsocker
2 msk kanel
Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en stor bunke
2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader
3. Häll smörblandningen över jästen och blanda väl
4. Tillsätt socker och rör tills det har löst sig i blandningen och tillsätt salt och kardemumma
6. Häll i det mesta av mjölet och arbeta ihop degen väl, spar lite mjöl till utbakningen
7. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter
8. Medan degen jäser så rör du ihop alla ingredienser till fyllningen
9. Kavla ut degen kvadratisk och bred på smörfyllningen
11. Forma till bullar* och lägg i bullformar på plåt
12. Låt jäsa i ca. 30 minuter under bakduk
13. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och snåla inte med pärlsocker.14. Gräddas ca. 8-10 minuter beroende på storlek på bullarna i ca. 235 graders ugnsvärme
* Bullar kan forma på många vis man jag är uppväxt med det här varianten:
- Kavla ut degen kvadratisk och bred ut fyllning
- Rulla ihop degen (långsida mot långsida)
- Skär bort stumpen och skär sedan ca 1 cm tjocka skivor nästan genom varannan gång och rakt igenom varannan.
- Sära degskivorna och snurra åt olika håll.
- Lägg i bullform
Så här kan det se ut
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar