tisdag 16 oktober 2012

Kanelbulle

Finns det något bättre än en varm nybakad kanelbulle och ett glas mjölk? Så här är en klassik kanelbulle som givetvis kan (och förmodligen bör) bakas med bullformar, men jag hade inga hemma.

Ingredienser:
50 gr jäst för söta degar
150 gram smör eller margarin
5 dl mjölk
1 1/5 dl socker
1 krm salt
2 tsk nystött kardemumma
ca 14 dl mjöl

Fyllning:
250g Smör
1 dl socker
3/4 dl vaniljsocker
2 msk kanel



Gör så här:
1. Smula sönder jästen i en stor bunke
2. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader
3. Häll smörblandningen över jästen och blanda väl
4. Tillsätt socker och rör tills det har löst sig i blandningen och tillsätt salt och kardemumma
6. Häll i det mesta av mjölet och arbeta ihop degen väl, spar lite mjöl till utbakningen
7. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter
8. Medan degen jäser så rör du ihop alla ingredienser till fyllningen
9. Kavla ut degen kvadratisk och bred på smörfyllningen
11. Forma till bullar* och lägg i bullformar på plåt
12. Låt jäsa i ca. 30 minuter under bakduk
13. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och snåla inte med pärlsocker.
14. Gräddas ca. 8-10 minuter beroende på storlek på bullarna i ca. 235 graders ugnsvärme



* Bullar kan forma på många vis man jag är uppväxt med det här varianten:

  1. Kavla ut degen kvadratisk och bred ut fyllning
  2. Rulla ihop degen (långsida mot långsida)
  3. Skär bort stumpen och skär sedan ca 1 cm tjocka skivor nästan genom varannan gång och rakt igenom varannan.
  4. Sära degskivorna och snurra åt olika håll.  
  5. Lägg i bullform
Så här kan det se ut



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar