fredag 9 september 2011

Ylvas Kardemumma & Mandelrutor

Det här är ett eget recept på en kaka som jag brukar göra i långpanna som räcker till många. Ibland gör jag ganska stora bitar och då blir det bara 24 stycken men ibland delar jag dem en gång till i trekanter (om man har många sorter till t.ex.ett kalas och vill smaka fler kakor) och då kan man få det dubbla antalet. Jag älskar kardemumma och tillsätter det både i kakan och i toppingen som ska vara ovanpå. En av mina absoluta favoriter.

Kaksmeten:
6 dl mjöl
6 dl socker
2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
ca 50 stycken hackade sötmandlar
3 dl mjölk
2 st stora ägg (eller 3 små)
400 gr smält smör

Gör så här:
1. Alla torra ingredienser blandas
2. Ägg och mjölk vispas samman och röres ned
3. Häll i det smälta smöret
4. Gräddas i 200 grader 20-25 minuter tills kakan känns
    torr i en stor smord och bröad långpanna (eller klädd  med bakplåtspapper)

Topping:
200 gr smält avsvalnat smör
200 gr philadelphiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 tsk kardemumma

Gör toppingen så här:
Vispa ihop alla ingredienserna med en elvisp till en luftig smet som sedan bres på den avsvalnade kakan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar